Mesleki eğitime yapılan her katkı yüreğimizi rahatlatıyor, ruhumuzu dinlendiriyor, geleceğe umutla bakmamazı sağlıyor. Bundandır ki sayfalarımızı bu haberlere sonuna kadar açık tutuyoruz. Bekliyoruz ki böylesi haberler verelim, mesleki eğitimin önemine dikkat çekelim
Yağmurlu bir günde, 6 Ocak tarihinde, Karadeniz Ereğli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi İş Makinesi sınıfının açılışı için İstanbul’dan Temsa Global Eğitim ve Teknik Yayım Uzmanı Sertaç Varol ile yola çıktık. Sertaç Varol’u iki yıldır dergimizde ve internet sitemizdeki yazdığı köşe yazılarıyla da hatırlarsınız. Varol; kelimenin tam anlamıyla bir eğitim gönüllüsü. Aynı zamanda yeryüzünde görülebilecek en çalışkan ve işini mutlulukla yapabilen insanlardan biri. Bu sebeptendir ki “Ereğli’de iş makineleri sınıfı açıyoruz” dediğinde bir an bile tereddüt etmeden yolculuğa dahil oldum. Havanın kasveti ve karanlığı Karadeniz’in heybeti ile dağılırken Ereğli ufuktan göründü. Ereğli’ye gitmeyenler için söylenebilecek tek şey çok görülesi bir yeri kaçırdıkları olurdu. İstanbul’a yaklaşık 3.5 saatlik mesefade Karadeniz’in insana sunduğu huzuru yakalamak mümkün. Ereğli aynı zamanda iş makineleri sektörü için de önemli bir yer. Bölgede yaklaşık 2 bin iş makinesi çalışıyor. Makineler ağırlıklı olarak yol çalışmalarında ve maden ocaklarında kullanılıyor. Bir de Erdemir faktörü var tabii. Büyükçe bir üniversite kampüsünü andıran Erdemir’i görünce, Ereğli’nin içinde başka bir kent kurulmuş hissini alıyorsunuz. Erdemir aynı zamanda bölge insanının en önemli iş kapısı. Bu yanı ile Ereğli ve Erdemir birbirini tamamlayan iki parça gibi. Ereğlinin mütevaziliği, kadirşinaslığı ve huzuru ile Erdemir’in gösterişi, iddası ve çalışkanlığı iç içe geçmiş, bulmacanın eksik harflerini tamamlamış.
Karadeniz Ereğli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi tam burada önem kazanıyor. Bölgedeki önemli potansiyeli düşündüğünüzde lisenin önemini bir kez daha algılayabilirsiniz. Meslek liseleri ülkemizde uzunca yıllar politik tartışmaların merkezinde oldu. Ancak bu tartışmalar hiçbir zaman meslek liselerinin veya mesleki eğitimin önemi/anlamı üzerinde yürütülmedi. Daha çok İmam Hatip Liseleri tartışmasına kurban edildi. Üniversiteye girişte uygulanması planlanan katsayı uygulamasının tarafları meseleyi İmam Hatipliler üzerinden düşünüp, meslek liselerini tartışmanın zorunlu tarafı haline getirdiler. Hal böyle olunca düz liseler niteliksiz eğitime, meslek liseleri de kaderine terk edilmiş oldu. Oysaki dünyanın gelişmiş her ülkesinde mesleki eğitim yaşamsal öneme sahip görülüyor. Sanayinin ve üretimin gelişimi için kalifiye elemanların yetişebileceği en doğru yer meslek liseleri. Verimlilik konusunda uzunca söylevlerde bulunanların da işe biraz da bu yönüyle bakmaları gerek.
İş makineleri sektörü için ise, meslek liselerinin önemi tartışılmaz olsa gerek. Satış sonrası hizmetlerin kalitesini yükselten, makinenin arıza tespiti ve bakımı için nitelikli eleman olacak insanlar meslek liselerinden çıkacak. Hal böyle olunca insan meslek liselerine tüm sektörün büyük bir destek vereceğini umuyor. Ancak durum ne yazık ki böyle değil. Sektörün derneği İMDER bir komite ile bu konuda çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmaları da yakından izliyoruz ve çalışmaların başarısının ve hiç istemesek dahi başarısızlığının da takipçisiyiz.
Ereğli’ye ulaştığımızda bizi Temsa Global Delta İş Makineleri sahibi Yılmaz Türkoğlu karşıldı. Yılmaz Türkoğlu Ankara’daki servisle ile beraber memleketi Ereğli’ye de bir servis açmış. 2006 yılındaki açılış öylesine büyük bir ilgi çekmiş ki kurdaleyi kesen Ereğli Belediye Başkanı’nın ta kendisi olmuş. Başkanın verdiği sözü hatırlatıyor Yılmaz Türkoğlu; “Ereğli’de servis açarsan, insanlara iş verirsen, bölgenin gelişimine katkıda bulunursan, açılışı bizzat ben yapacağım”. Anlayacağınız Yılmaz Türkoğlu sadece servis açmakla yetinmemiş. Karadeniz Ereğli Teknik Ve Endüstri Meslek Lisesi Temsa Global Delta İş Makineleri sınıfının açılışı için elinden gelenden belki de daha fazlasını yapmış. Ondandır ki sınıfa Delta ismi verilmiş.
Peki iş makineleri sınıfı nasıl oluşturulmuş? Kimler elini taşın altına sokmuş?
Teknisyen sorunu iş makineleri sektörünün temel sorunlarından biri. Delta İş Makineleri sahibi Yılmaz Türkoğlu’nun da en büyük şikayetlerinden birini teknisyen bulmak oluşturuyormuş. Ancak Türkoğlu sadece şikayet etmekle kalmamış, çözüm yolları da oluşturmaya çalışmış. Karadeniz Ereğli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’ne bizzat gidip görüşmeler yapmış. Hem kendi firması, hem sektör, hem de Ereğli için gelecekte değeri anlaşılacak bu önemli görüşmelere Ereğli’deki diğer kuruluşları da ortak etmeye uğraşmış. Hani derler ya; “akıl verme para ver”. Yılmaz Türkoğlu daha çok akıl almış, para için kendi cebini kullanmış. Yılmaz Türkoğlu’nun sahibi olduğu Delta İş Makineleri, Temsa Global Komatsu’nun bölgedeki yetkili servisi. Türkoğlu Temsa Global servisi olmanın avantajı ile konuyu Temsa Global yetkilileri ile de paylaşmış ve istediği cevabı almış; “yanındayız”… Ve sınıfın açılışı için hummalı bir çalışma başlamış.
Bu arada bir parantez açmak gerekiyor sanırım. Temsa Global Teknik Eğitim ve Yayın Uzmanı Sertaç Varol; daha önce Adana’da Aktif İş Makineleri’nin benzer girişiminde yanlarında idi. Konuyu Makina Market dergisinde de haber yapmış idik. Ereğli’den Yılmaz Türkoğlu’nun girişiminde de Sertaç Varol yine tam destek vermiş. Okulun öğretmenlerine Sertaç Varol tarafından eğitim verilecek.
Açılış günü
Açılış için Karadeniz Ereğli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’ne ulaştığımızda bizi Okul Müdürü ve İş Makineleri Bölüm Şefi karşıladı. İş Makineleri sınıfına ulaştığımızda, bölüm öğrencileri kapıda idi.
Endüstrileşmemiş futbol dönemlerinde sıkça duyardık özkaynak düzeni’ni. Özkaynak düzeni transferden ziyade altyapıdan futbolcu yetiştirmeye, mali kaynakların bu yönde harcanmasına dayalı anlayışı ifade ediyor. Yani meslek liseleri de bir nevi sektörün büyük firmaları için özkaynak düzenini uygulayabilecekleri yerler. İş Makineleri bölümünün bu yıl 12 öğrencisi var. Öğrencilerin anlattığına göre hepsi de bölümü severek ve isteyerek seçmişler. Aralarından çok az kısmı iş makinesini daha önce biliyor olsa da tamamı bu bölümde okuyarak geleceğin mühendisleri, teknisyenleri olacağını ve büyük işler başaracaklarını düşünüyor. Öğrencilerin yüzlerinden okunan heyecanı, esasında yapılan işin ne kadar önemli olduğunun da bir göstergesi.
Açılış için okulda hummalı bir çalışma yapılmış. Deyim yerinde ise düğün yeri gibi özenilmiş. Okul ve sınıf tertemiz olmuş. Kırmızı kurdaleyi kesecek makas sınıfın fişek gibi öğrencisinin elinde geldiğinde insanların mutluluğu görülmeye değerdi. Açılış için Okul Müdürü İsmail Böncü, Delta İş Makineleri Sahibi Yılmaz Türkoğlu ve Temsa Global Teknik Eğitim ve Yayın Uzmanı Sertaç Varol makasın başına geçti. Gerçekleşen açılış, geleceğe atılan kocaman bir adımı simgelerken, öğrencilerin mezun olacakları ve umutla yarınlara bakacakları sınıfın adı da belli olmuş oldu; Karadeniz Ereğli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Temsa Global Delta İş Makineleri Sınıfı.
“Erdemir teknik personelinin çoğunluğu
okulumuzdan mezun”
Karadeniz Ereğli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Okul Müdürü İsmail Böncü ne diyor?
Meslek liselerinde müdür olmak nasıl bir duygu?
Okulumuz büyük ve farklı pek çok bölümü barındırıyor. Meslek lisesinde müdür olarak görev yapmak ise heyecanlı olduğu kadar çok da zor. Ben Müdür Vekili olarak görev yapıyorum. Meslek liselerinin çağın ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için çok çalışılması gerektiğini düşünüyorum. Bunun için çevreyle, işverenlere sürekli kontak içindeyiz. Biz elimizden geldiğince bu çalışmaları yapıyoruz.
Türkiye’de meslek liselerinin sorunları bir türlü çözülemiyor. Size göre meslek liselerinin temel sorunları nelerdir?
Kamuoyunda meslek liseleri bir kayba uğradı. Öğrenciler meslek seçimi konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığı, yeterli yönlendirme olmadığı için velilerin de etkisiyle meslek lisesi tercih edilmekten uzaklaştı. Daha önceki yıllarda, teknik üniversitelere öğrenci kazandırdığımızı görüyorduk ve bu da öğrencileri motive ediyordu. Çocukların bir amacı oluyordu. Son yıllarda bu kayboldu. Son uygulamalarla bunun aşıldığını en azından bir adım atıldığını düşünüyoruz. Önümüzdeki yıllarda zannediyorum, olumsuzlukların giderilmesi ile prestij anlamında bir yükselme olacaktır. Motor bölümünde okuyan bir öğrencinin önünde bir engel olmaması en azından teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Böyle olursa okulun imajı ve talebi hemen değişecek ve bu hemen eğitime ve öğretime yansıyacaktır.
Ereğli’de Erdemir çok önemli ve ciddi istihdam sağlıyor. Burada okuyan öğrenciler için herhalde bir Erdemir’de çalışmak gerçeği var.
Erdemir, Türkiye’nin en büyük teknolojik fabrikası olduğu için öğrencilerin de en büyük hedefi Erdemir’de çalışmak. Erdemir’de şu an teknik eleman olarak çalışan personelin büyük çoğunluğu bizim okulumuzdan mezun olan öğrencilerdir. Ancak Erdemir’de çok da fazla eleman alma söz konusu değil, hatta bazı dallarda eleman eksiltiliyor. Bunun yanında küçük sanayinin de yan sanayinin de gelişmesi gerekiyor ki öğrencilerimiz almış oldukları bu mesleki eğitimlerini kullanabilsinler. Piyasadaki yatırım arttığı zaman bu olayda kendiliğinden çözülecektir diye düşünüyorum. Bizim öğrencilerimizin iş hayatına atılmaları ekonomiyle doğrudan ilgili.
Şimdi bu sınıftan konuşalım. Biz biliyoruz ki Karadeniz Ereğli bölgesinde çok ciddi sayıda çalışan iş makinesi var. Bu makinelerin servis ihtiyaçları da var. Bu bağlamda açılan bu sınıf için ne düşünmektesiniz?
Şevket Özcan
Genel Yayın Yönetmeni
sevket.ozcan@apayayincilik.com.tr