Çin’in önemli iş makineleri üreticilerinden Sany İş Makinaları, Türkiye’de Aralık 2007’den beri San Makina tarafından temsil ediliyor. 1989 yılından bu yana iş makinesi üretimi yapan Sany, son olarak Çin’in Avrupa’daki en büyük yatırımına imza attı. Bu yatırım ve San Makina ile Sany ilişkisi hakkındaki bilgileri Gürol Tanrıkulu’ndan aldık.
Her geçen gün ürün yelpazesine yeni ürünler ilave eden Sany’nin, Çin’de önemli projelerin vazgeçilmez markası olduğunu söyleyen Gürol Tanrıkulu, Çin dışında ise Avustralya, Almanya, Rusya, Afrika ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde özellikle baraj, otoyol, köprü geçişleri, deniz ve nehir üstü köprü projelerinde, spor komplekslerinde başarıyla çalışan fore-kazık makineleri, paletli vinçler, ekskavatörler, motor greyder gibi yol makinelerin Sany için birer kilometre taşı olduğunu ve uluslararası iş makineleri pazarında bilinen bir marka olma yolunda önemli adımlar attığını belirtti.
Sany’nin, iş makineleri üreticileri arasında Çin’in tek özel sektör kuruluşu olması nedeniyle uluslararası kalite ve hizmet anlayışında sahip olduğu vizyon ile geleceğe yatırım yapmaya devam ettiğini kaydeden Tanrıkulu, şunları söyledi: “Sany; Türkiye’de bir Hamamcıoğlu iştiraki olan San Makina ile kurduğu mümessillik ilişkisi ile Türkiye pazarına güçlü bir şekilde girmeyi hedefledi. 2009 yılında yaşanan olumsuzluklar ve zorluklar bu hedefte bazı sapmalara neden oldu, fakat San Makina ile beraber Sany bu durumu eksiklikleri tamamlama fırsatına dönüştürmüş bulunuyor.
Avrupa’da 100 milyon Euro’luk yatırım
Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun Ocak ayı sonunda Almanya'ya yaptığı ziyaret esnasında, Sany ve Kuzey Ren Vestfalya hükümeti arasında gerçekleşen bir yatırım anlaşması çerçevesinde Almanya Başbakanlık binasında bir imza töreni düzenlendi. İmzalar, Sany’nin, Kuzey Ren Vestfalya'daki Köln’de, Çin'in Avrupa'daki gelmiş geçmiş en büyük sanayi yatırımı projesi olan, 100 milyon Euro’luk Ar-Ge Merkezi ve Makine Aksamı Üretim Üssü için atıldı.
Bu yatırımla ilgili detaylı bilgi veren Gürol Tanrıkulu, Sany'nin Köln’de yatırım yaptığı Ar-Ge Merkezi ve Makine Üretim Üssü’nün, tüm Avrupa pazarını kapsayacağını söyledi. 100 milyon Euro'luk planlı bir yatırım ile yapılmış olan projenin yıllık yaklaşık 3 bin inşaat makinesi üretecek bir tesis olduğunu ve yıllık 350 milyon Euro'luk bir satış geliri ile 48.02 milyon Euro'luk bir toplam kâr elde etmesinin beklendiğini kaydeden Tanrıkulu, şu bilgileri verdi:
“Sany, bu üretim üssünü araç şasisi, yağ pompaları ve Avrupa malı motorlar gibi büyük parçaları Avrupa’dan satın almak üzere kuruyor. Böylece yüksek nakliye giderinden tasarruf etmeyi hedefleyen firma, daha ileri seviyedeki kaynakların uluslararası tahsisi ile Sany'nin ana rekabetçilik gücünü ve uluslararası marka olarak etkisini belirginleştirmek için ürünlerini Avrupa pazarına sunacak. İki ülke arasındaki ekonomik işbirliğini derinleştirmek amacıyla Almanya’yı ziyaret eden Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun ziyareti sırasında, Çin ve Alman hükümetleri, sadece Sany'nin yatırımının Almanya'daki tek Çin yatırımı olduğunu belirttiler ve toplamda iki ülke arasında altı yatırım projesi imzalandığını kaydettiler. İmzalar her iki taraf adına, Sany Yönetim Kurulu Başkanı Liang Wengen ve Kuzey Ren Vestfalya Başbakanı tarafından atıldı. Çin Başbakanı Jiabao ve Almanya Başbakanı Merkel imza törenine bizzat tanıklık ettiler. İmza törenine müteakip, Başkan Liang Wengen ve Başkan Xiang Wenbo, Angela Merkel tarafından Başbakan Jiabao için düzenlenen karşılama ziyafetine davet edildiler.”
2008 yılı cirosu 3 milyar dolar
Çin inşaat makinelerinin uluslararası pazarda son yıllardaki gelişimi ile daha fazla küreselleşme ve inşaat makineleri teknolojisinde Avrupa ve Amerika'daki inşaat tesislerine yatırım yapmanın Sany'nin uluslararası marka olmada ana stratejisi olduğu bilgisini veren Gürol Tanrıkulu, Almanya'daki yatırımın yanı sıra, Sany’nin Kasım 2006'da, Hindistan'daki en kapsamlı doğrudan Çin yatırımı olarak, bir inşaat makineleri üretim üssü inşa etmek için 60 milyon dolar'lık yatırımda bulunduğunu da ekledi.
Eylül 2007'de bir inşaat makineleri üretim üssü inşa etmek için 60 milyon dolar'lık yatırımda bulunmak maksadıyla ABD Georgia eyaleti ile bir mütabakat imzalayarak, Amerika'daki en büyük yatırımın yapıldığını da belirten Tanrıkulu, şöyle devam etti: “ABD'de bir tesis inşa etmiş Çin’den ilk makine üreticisidir.
Sanayi mensupları doğrudan deniz aşırı yatırımların Sany'yi genişleme bakımından mevkidaşlarından farklı kıldığını düşünüyorlar ve Sany kendi avantajlı kaynaklarını yabancı ülkelerdeki diğerleri ile entegre etmekte ve uluslararası kaynaklar aracılığıyla kendisine uluslararası platformda yer bulmakta yetenekli olduğunu gösteriyor.
Mevcut ekonomik durumda, her şeye rağmen Sany'nin ilerlemesi güven ve gelişimin artmasına bir destek veriyor. Çin Başbakanı ve Alman Şansölyesinin Sany'nin Almanya projesine olan ortak tanıklığının Çin'in ekonomik gelişimine olan deniş aşırı güveni ortaya koymasının yanı sıra Çin ve Alman hükümetlerinin dikkatini projeye ve ondan olan büyük beklentilerini gösterdi.
Sany 2008 yılında, 3 milyar dolarlık satış elde etmiş olup beş yıl içinde bu rakamı 15 milyar dolara çıkarmayı ve böylelikle de Fortune Global 500 arasında listelenmiş olmayı planlıyor.”